Anne Sütü

Anne Sütü

Yenidoğan bebeğin ilk beslenmesi

Bebekler anne karnında tüm besin gereksinimlerini göbek kordonu aracılığıyla anne kanından alırken, doğum sonrası tüm sağlıklı yenidoğanlar ağız yoluyla beslenmelidirler. Yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde doğru beslenme, fiziksel ve zihinsel gelişim açısından son derece önemlidir. Bu dönemde beslenme belirli kurallar çerçevesinde adım adım ilerletilmelidir. Anneler gebelik dönemlerinde anne sütü ile beslenme, emzirme tekniği, ek gıdalar ve beslenme alışkanlığının oturtulması gibi konularda eğitim almalıdırlar.

Sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve böbrekleri tam olarak gelişmemiş yenidoğan bebekler için en ideal besin kaynağı ANNE SÜTÜ’dür. Besin maddelerini bebeğe uygun miktar ve kalitede içermesinin yanı sıra içinde bebeği enfeksiyonlardan koruyucu ve büyümesine yardımcı birçok faktör de bulunur. Doğumu takiben ilk 30 dakika içinde bebeğin anne sütünü emmesi sağlanmalıdır. Özellikle ilk beş gün salgılanan kolostrumun (ağız sütü) damlası dahi ziyan edilmeden bebeğe verilmelidir. Bebeğe doğumdan sonra ilk 6 ay anne sütü dışında (su dahil) hiçbir şey verilmemelidir.

 

Emzirmede başarılı olmanın yolları
    • Anne istekli olmalı ve kendine güvenmeli
    • İster normal, ister sezaryenle doğum yapılsın, ilk 30 dakika içinde bebek çıplak olarak anne memesine verilmeli
    • Bebek devamlı anne ile aynı odada kalmalı, böylece bebeğin istediği anda, istediği kadar emzirilmesi sağlanmalı
    • Doğumdan sonra asla şekerli su ve tıbbi zorunluluk olmadıkça mama verilmemeli
    • Emzirmeden önce annenin olabildiğince sorunlarından uzaklaşması ve dikkatini bebeğine vermesi gerekir. Böylece fiziksel ve ruhsal rahatlama süt salınmasını arttırır.
    • Bebekler emerken sadece burundan nefes aldıkları için, emzirmeye başlamadan önce bebeğin burnunun açık olup olmadığı kontrol edilmeli, açık değilse serum fizyolojik burun damlası ile temizlenmelidir.
    • Anne rahat edeceği şekilde arkalıklı, alçak bir koltuğa oturmalıdır. Bebeğin baş ve vücudu düz hat üzerinde anneye dönük olmalı, burnu meme ucunun hizasında bulunmalı, alt çene meme ile temas etmelidir. Annenin kolu bebeğin gövdesini, eli kalçasını tutacak şekilde olmalı, ağız-meme başı teması engellenmemelidir.
    • Sezaryenle doğum yapmış anne sırt üstü veya yan yatarak da emzirebilir.
    • Emzirirken meme başının tamamı ve memenin kahverengi kısmının büyük bir bölümü bebeğin ağzına verilmelidir. Sadece meme başı bebeğin ağzına verilirse etkili süt akımı olmaz, bebek sinirlenerek memeyi bırakır ve meme başı çatlakları oluşur.
    • Annenin serbest olan elinin başparmağı kahverengi kısım kenarında ve üstte, diğer dört parmağı altında olacak şekilde göğsü tutmalı, hafifçe bastırarak süt akımını kolaylaştırmalı ve bebeğin burnunun kapanmasını önlemelidir.
    • Emzirme süresi ve sıklığı ilk aylarda bebeğin isteğine bırakılmalıdır. Her emzirmede, bebeğin her iki göğüsten de emmesi sağlanmalıdır. Eğer bebek birinci göğüste uyur, diğerini almak istemezse ısrar edilmemelidir. Bir sonraki öğünde emzirmeye, diğer göğüsten başlanmalıdır.
    • Emzirme sonunda yeterli süt alan bebek genellikle memeyi kendiliğinden bırakır. Eğer emzirme sonunda bebek memeyi bırakmıyorsa, memenin zorlanarak bebeğin ağzından geri çekilmesi meme başına zarar verebilir. Anne küçük parmağını bebeğin ağzına sokarak memenin ağızdan çıkmasına yardımcı olmalıdır.

 

Anne sütü yeterli mi ?

Lütfen sütünüzün yeterli olup olmadığına siz karar vermeyin. Mutlaka doktorunuza danışın. Bebeğiniz emzirildikten sonra en az bir saat uyuyorsa, günde 6-8 kez bezini ıslatıyorsa ve haftada en az 150 g tartı alıyorsa yeterince anne sütü alıyor demektir. Sütünüzün bol olması için günde 3-4 litre su ve bol miktarda karbonhidrat (baklava, börek, her türlü tatlılar, meyva kompostosu, yoğurt, yumurta…) tüketilmelidir. Siyah çay, kahve, kola, kutu meyva suları, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bitki çayları özellikle rezene çayı sütü arttırır, bol miktarda içiniz.

 

Çalışan anneler sütlerini nasıl saklamalıdır ?

Anne işyerine gitmeden önce bebeğini yeterli süre emzirmeli ve bebek annenin eve dönüş saatine yakın beslenmemelidir. Anne işyerinde; dolu olan memelerini steril el veya pompa ile boşaltmalı. Anne sütü oda ısısında 6 saat, buzdolabında 24 saat ve derin dondurucuda 6 ay bozulmadan saklanabilir. Buzdolabından çıkarılan süt kaynatılmaz. Bebeğe verilmeden önce içi sıcak su dolu bir kap içine konularak ısıtılır.

social position

Bu yazıyı paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Randevu Al
Yol Tarifi